Иновация в кутия

calendar 12 август, 2022

В съвременния свят на огромна конкуренция във всяка сфера, е изключително предимство да притежаваш иновативно предприемаческо мислене. Създаването на иновативен продукт не е лесно. Още по-трудно е налагането му на международен пазар.

Освен солидната икономическа основа, студентите от специалност МИО винаги са се отличавали с нестандартно мислене. Такъв пример е Михаил Кашеров, който завършва бакалавър по Международни икономически отношения през 2001 г.

По време на професионалния си път Михаил придобива опит във външната търговия, като мениджър експорт.

Креативното мислене обаче го отклонява от този път. От 2019г. е съосновател и изпълнителен директор във Fritz macht Feuer GmbH, Germany. Компанията създава иновативен продукт, успехът на който е голям, въпреки че се случва по време на Covid пандемията.

 

При стартирането си, Fritz macht Feuer GmbH прави задълбочено проучване, базирано на официални доклади, с цел да анализира данни за количеството дървени въглища, които се използват годишно в Европа. Числата карат основателите на компанията да вземат решение да се присъединят към световната цел за защита и опазване на природата в целия свят. Поради тази причина, компанията се съсредоточава върху интелигентното и умно използване на дървените въглища при приготвянето на барбекю и скара.

Вкусът на приготвената на дървени въглища храна не може да се сравни с приготвената на газови и електрически скари. Тук уместно възниква въпросът колко дървени въглища са необходими, за да изпечем месо и зеленчуци на скара? След внимателен анализ основателите на Fritz macht Feuer GmbH  преценяват, че 1кг FSC сертифицирани дървени въглища от твърда дървесина е достатъчен за между 2 и 4 кг месо на скара. Неминуемо следва въпросът дали това не е малко? Средната консумация на барбекю на скара в Германия е точно между тези две числа. Годишното количество дървени въглища, използвани в Германия за 2020 г., е 245 000 тона, въпреки че това бе първата година на Covid-19.

Ние, собствениците на Fritz macht Feuer GmbH, създадохме нашата компания в началото на 2020 г. Годината, която преобърна целия свят. Основната ни цел беше да представим на потребителите чисто нов и патентован продукт, който прави барбекюто лесно, забавно и щадящо природата. Освен това, мислим за нашата природа – тя е била тук преди нас и от нас зависи да я оставим тук след нас.

Предимствата на Кутията ,,Запали ме!” са не само екологични, но запазват ръцете на използващия я напълно чисти. Тя е направена изцяло от рециклирана целулоза, формована хартия. Кутията предоставя на любителите на барбекюто точно толкова въглища, колкото са необходими за да се забавлява, докато приготвя вкусно барбекю без да се губи излишно време. ,,Запали ме!” дава още 15 минути, които могат да бъдат прекарани с любимите хора. Друго нейно предимство е достъпната цена.

Как работи кутията може да видите ТУК

Първоначално продуктът се налага на пазара в Германия, където се оказва изключително успешен и може да бъде закупен от различни вериги като: Poco, Thomas Philips и online. В последствие навлиза на австрийския, гръцкия и българския пазар. В България може да бъде открит във веригите: Lidl, Billa, Фантастико, Praktiker и Bauhaus.

Михаил споделя, че обучението по специалност МИО му е помогнало да развие теоретично и пазарно насочено мислене към развитието и продуктовото позициониране на български продукти на експортните пазари.

Казва още, че МИО е изградило в него качества като съобразителност, наблюдателност, разбиране на пазарна конюнктура и целевото позициониране.

Михаил смята, че външната търговия е основна движеща сила за развитието на всяка икономика. Пазарното ориентиране и налагането на продукти на чуждестранните пазари е от изключителна важност за поддържането на относително паритетен търговски баланс за всяка една държава. В днешния свят счита, че пряката връзка с международните пазари е основополагащо правило за дълготрайното развитие на всяка производствена компания.

Comments are closed here.