КОГАТО СИ РАЗЛИЧЕН

calendar 21 август, 2022

Един от различните и интересни студенти в бакалавър МИО, випуск 2014 е Дамян Илиев. Образователния път на Дамян минава през ПМГ ,,Иван Вазов” в Димитровград, където се научва да борави с числата.

След като завършва гимназия кандидатства в УНСС и в Софийския университет. Изкарва почти пълно отличие на изпита по английски език в СУ. Но вместо специалност Английска филология, записва специалност МИО в УНСС.

Малко повече от половин година след като завършва своето образование, се сдобива с титлата магистър по European Business and Finance през 2016 г. от съвместната програма между Nottingham Trent University и УНСС.

След това Дамян започва работа в една от най-интересните за него компании, не само на българския пазар, но и в световен мащаб – Experian. Това е компания, която използва най-скъпото нещо на света –  информацията, с цел разработка на аналитични софтуерни решения, които създават условия за по-успешни бизнеси, за по-голяма свобода на потребителите и за по-добри обществени услуги.

Дамян е в компанията от почти 6 години, като в момента изпълнява длъжността Финансов Мениджър и ръководи екип от 15 впечатляващи професионалисти в сферата на финансовия анализ и счетоводството. Обожава всеки един елемент от работата си, защото му дава възможност да прави това, което най-много обича – а именно да развива и помага на хората да бъдат най-добрата версия на себе си, и така да преуспяват.

Длъжността на Дамян обаче не винаги е била мениджър. Своя дълъг път в Experian започва от стартова позиция – финансов асистент. Шест години и четири различни роли по-късно той вече е рамо до рамо с най-добрите финансови експерти в България.

Много хора биха казали „Ти си шеф, лесно ти е, има кой да върши работата вместо теб“. Едва ли някой уважаващ себе си професионалист обаче би искал и би се задоволил подобна работа. Напротив – именно предизвикателствата са тези, които развиват характера и ни правят по-добри и по-издръжливи.

Снимка: Специален гост на Дипломирането на бакалаври и магистри, випуск 2022, Стопански факултет , СУ

Най-важното нещо в моята роля е да създавам, променям и развивам екипа, който имам привилегията да водя – 15 професионалисти, 15 различни свята, 15 различни истории, 15 различни мечти… Но една обща цел – всеки да бъде най-добрата версия на себе си. И аз съм там, за да го подсигуря. Да, нека си говорим за предизвикателства.

Както вече спомена, Дамян обожава работата си и една от основните причини за това са трудностите и ежедневната му среща с тях. В работа му има два основни вида предизвикателства – експертното и човешкото. Относно първото – трябва постоянно да бъде на върха на финансовите си знания и никога да не пада под това, защото като лидер във всеки един момент може да се наложи да помогне или обясни нещо на екипа. Казва, че това не е никак лесно, особено когато работиш с най-добрите от най-добрите.

С присъщата си искреност признава, че вече не е „най-добрият финансов анализатор“ в екипа и му отнело време да свикне с тази идея, но всъщност има друго нещо, в което трябва бъде безупречен.

Снимка: Специален гост на Дипломирането на бакалаври и магистри, випуск 2022, Стопански факултет , СУ

В днешно време, когато светът изглежда по един много специфичен, предизвикателен и уникален по себе си начин, имам една любима фраза, която описва най-добре ключа към успеха на всеки един млад професионалист: „Не можеш да се впишеш, когато си роден да изпъкнеш.“ Направете го. Светът има нужда точно от това!

За специалност МИО казва, че за него това ще си остане най-перспективната специалност в България. Обхватът ѝ е изключително широк, давайки възможност на всеки студент сам да избере накъде да поеме не само в магистратурата си, но и в живота като цяло. Времето му в МИО го учи на много неща, но най-важното е това, че никой нищо не ти дава наготово. А и не бива. Върховете са си там, но човек сам трябва да има желанието и мотивацията да ги достигне.

За Дамян друга значителна и много важна привилегия на всеки учащ и завършил специалност МИО са контактите. Точно това прави университетът – свързва те с хората, с които един ден заедно ще променяте света. С радост вижда как колегите и приятелите му от МИО са се развили до момента и продължават да го правят – във всевъзможни посоки и сфери.

Когато гледа интервюта, статии, участия в предавания и социални медии, Дамян споделя, че се чувства прекрасно като си спомни, че с тези личности е споделял едно бюро, университетска банка и една стая. Незабравимо чувство.

Още от образователните и професионални предизвикателства на Дамян може да видите тук:

Comments are closed here.