МИО МИ ПОМОГНА ДА ИЗИСКВАМ ПОВЕЧЕ ОТ СЕБЕ

calendar 18 август, 2023

Айдън Мехмед започва своя академичен път в катедра ,,МИО и бизнес“. През 2011г.  завършва бакалавър по ,,Международни икономически отношения’ в УНСС. Специализира в Държавен университет Грьонинген в Кралство Нидерландия ,,Международна Икономика и Бизнес“. Има опит като Маркетинг експерт в рекламна мрежа Адкеш, Бизнес консултант за Югоизточна Европа в професионална социална мрежа Linkedin ,гр. Дъблин и Регионален търговски представител за Югоизточна Европа в Сейлсфорс отново в гр.Дъблин.

В момента Айдън рабори в Zoom и е позициониран в гр. Амстердам. Започва като Търговски представител за Великобритания и Югоизточна Европа. В последствие става Технически специалист в Zoom, гр. Амстердам. В момента е Консултант по унифицирани комуникации за Европа в Zoom.

– Защо избрахте специалност МИО?

– Изборът ми беше мотивиран от професионални цели, които си бях поставил. Исках да работя в мултикултурна среда, от която да науча за света, за уменията на хората от други държави, да ‘попивам’ от тях развивайки себе си. Исках да съм в среда, която е конкурентна и ежедневно да ме предизвиква.

Вярвах, че след 15-20г. светът на технологиите ще играе важна роля в ежедневието ни. То се развиваше от хора, които използват своите умения адекватно и много често работещи от различни физически локации. Т.е. имах нужда от специалност, която да ‘отвори вратите’ за моите бъдещи цели, било то ситуирани в България или другаде.

Исках да съм част от професионален екип, който не следва тенденциите, а ги създава.

Горните цели бяха посоката, по която исках да поема. ‘МИО’ беше специалността, която можеше да ми даде първата стъпка и фундаментите, нужни за да поема по този дълъг път.

– С какво обучението ви помага в настоящата работа?

– В настоящата ми работа, работя с международен екип. Хора от различни държави, култури, навици, разбирания. Хора, които живеят в различни времеви зони. Звучи много интересно, но всичко това идва със своите предизвикателства и високи очаквания. Обучението ми в МИО ми помогна да изисквам повече от себе си и от другите около мен. Да съм конкурентен и продуктивен. Да постигам повече с малкото, което ми е дадено или което имам. Да свикна с мисълта, че понякога нещата няма да се получат, но винаги мога да науча нещо полезно от това. Да не прекланям глава в тежки моменти, да съм смел, да гледам напред с вяра, особено когато ми казват – ‘Не, това няма да стане!’. Важно е да спомена, че успехът идва с добрата комбинация между екипна и индивидуална работа. Този опит и изживявания от обучението ми в МИО ми помагат всеки ден в настоящата ми работа.

По време на следването ми, успях да свикна с мисълта да има високи очаквания към мен – постоянно! Това помогна да доизградя и променя начина си на мислене към хората около мен и към себе си.

– Какви качества изгради у вас обучението по МИО, които са приложими и полезни в практиката?

– Мога да спомена някои основни неща, без които не бих достигнал успеха, който имам днес:

Работа в динамична среда и адаптация

В годините, които живеем и работим, постоянно нещо се променя, нещо се случва и ние трябва да сме в крак с тези промени. Това беше едно от нещата, до които се докоснах в МИО. Помогна ми да осъзная колко е важно да съм в крак със случващото се, и приема за нормално, че нещата постоянно се променят и да се адаптирам максимално бързо.

Екипна работа и характер

Не мога да не спомена и важността на екипната работа. Успехът в практиката идва с добра комбинация между споделени умения между група от хора. Не всеки знае отговора на въпроса, но заедно е по-лесно да се достигне до решение.

Трябва да изградите характер, който е огледален на вашите лични и професионални ценности. В практиката ще се сблъскате с хора от различни националности, его, характери. Ще се научите да работите заедно с тях за общи цели. За да успеете в това, първо трябва да положите началото на основите на вашия професионален характер. МИО помага и в това.

Конкурентност и продуктивност

Ако искате да постигнете целите си (каквито и да са те), най-вероятно около вас, в същият град, страна или компания има поне още няколко стотин души със същите идеи и цели. Задайте си въпроса – защо вие сте по-добри от тях? Защо Вие трябва да бъдете избран/а? Ако си мислите, че това което можете е достатъчно, запитайте се дали наистина това е така?

За мен отговорът беше – достатъчното може да стигне, но най-вероятно по-добрият от мен работи повече, за да остане по-добър от мен. Така, че трябва още.

В МИО и обучителната среда, която предостави свикнах с мисълта да изискват все повече и по-добро от мен – всеки ден! Беше ми показано с примери и обяснено, че ако искам да свърша нещо и да стигна някъде, трябва да съм по-добър интелектуално от опонента ми, ако не мога, да намеря източник или решение, което може да ми помогне. Обучението няма край, то продължава цял живот.

Освен това се научих да работя с план – структурирано, организирано и замислено във времето. Това повиши моята продуктивност до такава степен, че днес в текущата ми работа, колеги с над 20г. опит се допитват до мен за иновациите, които правим, просто защото знам как да си организирам работата и мога да свърша много повече от други за кратко време.

Качеството да бъдеш обучаван – коучабилити (coachability)

Обучението и образованието имат начало, но според мен нямат край. Не трябва и да има. Хубаво е, че в днешно време има много ‘коучове’ за различни дисциплини, но жалко, че малко се говори за умението да бъдеш обучаван – коучабилити. Това е да умееш да  разбереш нова, различна информация, да я усвоиш за кратко време и да можеш да я прилагаш практически. В моята кариерна сфера, това качество става все по-важно.

МИО положи основите на това качество за мен. Различните дисциплини, които се покриват по време на обучението дават достъп до материал, който не е еднотипен, а обратното. Това ми помогна да тренирам себе си, да стана интелектуално гъвкав и да абсорбирам и разбирам информация, която е много различна от ежедневната  с която работя (примерно сравнете квантова механика и икономика, съвсем различни сфери).

12 години след завършването ми, бих споделил, че тази специалност беше един от крайъгълните камъни, които ми помогнаха много в моят път до момента.

– Какво бихте препоръчали на младите хора, които все още се колебаят дали да запишат МИО?

– Нормално е да има колебания при избор на специалност, но самият избор не е краят на цялото преживяване, а е началото. Аз също изпитах затруднения и несигурност при моят избор. Задавах си въпроса дали ще успея да намеря добро кариерно развитие след тази специалност, дали ще науча всичко необходимо, дали ще съм готов за стъпките, които ще последват след завършване на специалността.

МИО постави страхотно начало и основа за обучение и образование, което все още продължавам. Подготви ме да свикна с трудности и ми даде насоки как да ги преодолявам. Научи ме да вярвам в своите идеи и мечти, да ги следвам , и да свикна с мисълта, че лесно няма, а хубавото се случва само с много труд, лишения, грешки и научени уроци.

МИО ми отвори много врати, запознанства, контакти. Даде началото на нови идеи и проекти, не само с материала, който се преподава в специалността, но и чрез средата, която има след като бъдете приети в специалността. Настоящи и бивши колеги, Алумни общността всички са готови да подадат ръка и да помогнат при нужда от съвет и помощ.

Comments are closed here.