Тя избра Cargotec

calendar 4 август, 2022

Силвия Ваклинова е изцяло възпитаник на катедра ,,МИО и бизнес”. Тя е бакалавър по специалност МИО, випуск 2014г. През 2015г. придобива магистърска степен по Международни Финанси.

През годините натрупва опит в международния бизнес, като заема позиции: Project Admin, Intercompany Senior Specialist и Търговски сътрудник на международни бизнес сделки.

Още по време на обучението си в специалност МИО Силвия е убедена, че ще се развива в компания, предоставяща услуги на международните пазари. Докато следва, успешно интегрира знанията от университета в летни стажове и работни позиции, свързани със специалността.

Веднага след завършване на бакалавърска степен започва работа в сферата на сключване и организиране на международни експортни, импортни и реекспортни сделки на химически продукти и суровини. Казва, че е прекрасно да имаш възможността да надградиш знанията, придобити по време на академичното обучение. Международните сделки са много по-лесни и интересни, когато човек има солидна основа от знания.

През последните 5 години е част от екипа на Cargotec – финландска компания, лидер в предоставянето на интелигентни услуги и решения за обработка на товари. Силвия е един от пионерите, които допринасят глобалният офис за споделени услуги в България да стартира работата.

В момента заема длъжността Project Admin във финансов отдел, със седалище – Финландия.  През последните 3 години се специализира в едно от трите бизнес направления на Cargotec – Kalmar, който е световен доставчик на автоматизирани решения по отношение на пренасяне на товарни контейнери в пристанища и терминали (Kalmar Automation Solutions). В тази си роля участва във всички процеси по прогнозиране и анализиране на финансови показатели, създаване на проекти и съпътстващата документация, свързана с продажбата на продукти и услуги.

Най-интересните проекти, в които участва, са тези, в които компанията произвежда и предоставя цялостно или частично – автоматизирано, роботизирано и електрифицирано оборудване. По този начин се намалява отпечатъкът върху околната среда.

Едно от предизвикателствата, което среща в кариерата си в Cargotec, е работата с автоматизация и роботизация на процесите. В началото това изисква огромен обем от време и ресурси от нейна страна, за да помага за имплементацията на роботи, които успешно да партнират като пълноправни членове на финансовия отдел. Към днешна дата установява, че интегрираната работа с роботизирана система (финансов робот) придава ефективност на ежедневната ѝ работа. Благодарение на успешното внедряване на финансовите роботи, участието в повторяеми задачи е минимизирано, а това дава възможност да се занимава с по-сложни проекти, които изискват анализ.

Вдъхновяващо е да си част от компания, която възприема еко-ефективните решения като приоритетни и търси възможности да увеличи своята ефективност чрез автоматизация и роботизация.

Силвия казва, че специалност МИО ѝ е помогнала за лесна адаптация в международния бизнес. Благодарение на нея разбира и анализира икономическите процеси в международните бизнес сделки.

Специалността усъвършенства лични и професионални качества – развива презентационни и комуникативни умения; добива фундаментални знания в интересни дисциплини, а това от своя страна води до лесно интегриране в международни екипи и проекти.

Счита, че специалност МИО се идентифицира с интердисциплинарен характер. Именно основните знания в различни дисциплини са ѝ дали възможност да открие нови и интересни сфери на познание, които да продължи да изучава и след обучението си в университета. Темите и казусите, дискутирани по време на практическите занятие, ѝ  дават насока в професионалното развитие.

Избира да остана в България, защото се чувствам щастлива и удовлетворена в професионален план. Има възможност да работи в международна среда и да развива потенциала си. Вярва, че България има нужда от млади хора  и може да предложи много възможности за реализация. Силвия е категорична, че ще продължи развитието си тук, оставяйки позитивна и отворена към останалите хора и различните култури.

 

Comments are closed here.