Специализация по МИО

calendar 13 декември, 2022

Станислава Николова записва специалност ,,Международни икономически отношения” през 2021г., която се явява много добро продължение на нейната бакалавърска степен по ,,Международни отношения”, която завършва в Софийския университет. Станислава е сред най-старателните и креативни студенти, а до момента на завършване й остава написване на магистърска теза. Преди това тя споделя своите впечатления от специалността.

– Какъв професионален опит имате?

– Стаж в министерството на външните работи към дирекция ,,Консулски отношения”, където се занимавах с обработването на документи, пристигащи от всички посолствата и консулства на Република България в чужбина, както и с комуникацията със служителите на тези консулства и българските граждани в чужбина.

 – С какво се занимавате в момента?

– Към момента отново съм на стаж, но този път в частна компания –  Еко България в отдела, отговарящ за доставките на горива. Фирмата има верига бензиностанции на територията на страната и са част от гръцката група на Хеленик Петролиум.  

Станислава, защо избрахте магистърската програма на специалност МИО в УНСС, а не да учите в чужбина например?

– Неколкократно съм обмисляла възможностите за обучение в чужбина, но предпочетох да остана в България, тъй като се чувствам добре и спокойна тук. Причините да избера МИО в УНСС са няколко. На първо място заради положителните отзиви, които получих от приятели, които са я завършили и от хора, които работят с кадри, излезли от тази специалност. На второ място избрах МИО заради възможностите в най-различни сфери, които се отварят пред студентите, завършили специалността. И на трето място, заради интереса ми към международната бизнес среда и желанието ми да се запозная в детайли с нея, чрез преподаватели, имащи дългогодишен опит в нея. 

В момента много ми помага аналитичното мислене, което придобих по време на обучението си по МИО.

– Вие сте последен семестър. Кое беше най-интересното предизвикателство от обучението до момента?

– Едно от по-големите предизвикателства за мен представляваха множеството курсови проекти, които трябваше да изготвяме през трите семестъра. От една страна проучването на даден проблем, с който човек не е особено добре запознат, отнема доста време, търсене и усилия. От друга обаче това предизвикателство дава възможност на студента да се научи сам да проучва и анализира, без всичко да му се дава наготово, което намирам за важно умение. 

– До каква степен успявате да приложите наученото от МИО в настоящата си работа?

– В настоящата си работа използвам частично наученото, поради нейната специфика. Въпреки това съм убедена, че за в бъдеще придобитите знания и опит ще са ми от голяма полза.

Избройте 3  конкурентни предимства на катедра ,,МИО и бизнес”.

– Първо, бих казака добра организация на лекционните курсове. Второ, оценявам гъвкавостта на част от преподавателите. И накрая, но не на последно място, практическата насоченост, заради която избрах МИО.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed here.