Възможности за стаж в Lidl Bulgaria

calendar 27 февруари, 2024

Интервю с Радостина Генова, Експерт „Работодателска марка“ в Lidl Bulgaria

Г-жо Генова, преди броени дни участвахте в събитието „Employer Branding на международните компании в България: предизвикателства и добри практики“, организирано от Алумни асоциацията на специалност МИО и катедра ,,МИО и бизнес”. Защо взехте решение да се включите в мероприятието?

За нас в Лидл България контактът с младите хора и будни умове в страната е изключително важен. Партньорските ни отношения с УНСС са дългогодишни и устойчиви, а темата на събитието е територия, за която вярваме, че има какво ценно да споделим в качеството на компания топ работодател. От друга страна, контактът с професионалисти от други международни компании, е възможност да „сверим часовниците“, да обменим опит и практики, да насърчим още по-високи стандарти на пазара на труда.

Какво бяхте чувала за специалност МИО преди да участвате в събитието?

Тази специалност винаги е имала изключително добра репутация и е поставяла високи стандарти както в преподаването, така и в потенциала на студентите и перспективите за тяхната реализация. Глобалният свят, в който живеем, предполага изключителна свързаност и комплексни отношения в бизнес, икономически, политически и обществен аспект. Ето защо вярвам, че това е специалност, която тепърва ще разгръща допълнителен академичен и професионален капацитет и мащаб.

През последните години в България Lidl е сред топ работодателите в различни класации. Как постигнахте този успех?

Факторите са много, но бих подчертала устойчивата визия, която има Lidl в качеството си на смарт дискаунтър. Стремежът да сме предпочитано място за пазаруване за нашите клиенти се пренася и в политиките за управление на хора, а именно за бъдем предпочитано място за работа за всеки, който търси сигурност и възможности за развитие.

С топ мениджмънт и прилагане на международни стандарти, с постоянни инвестиции в обучение и развитие на таланти, в специални програми, ориентирани към младите хора в страната, с грижа и отговорност към добрите условия на труд и стимулиращи придобивки за служителите, успяваме да вървим по един път на постоянна трансформация – на добрите практики в още по-добри.

И това не просто се доказва от множеството награди и признания, а се измерва от сертификационни процеси от независими институти какъвто е Top Employers Institute, например, който за пета поредна година ни отличи като топ работодател в страната и Европа.

Постигнахме максимален резултат в категории като бизнес стратегия и лидерство, визия и ценности, етичност и почтеност, оценка на представянето на служителите, дигитален HR, а общият ни резултат е 7% над средния за страната, 12% над средния за бранша в Европа и 8.4% над средния резултат на всички топ работодатели в света за 2024 г. Отвъд числата стои работата на силен и сърцат екип.


Участие на Радостина Генова в първото издание на „Employer Branding на международните компании в България: предизвикателства и добри практики“

Какво е най-голямото конкурентно предимство на компанията сред останалите работодателски марки?

Вярвам, че най-голямото предимство на силната работодателска марка е нейната автентичност, а зад това стои автентична корпоративна култура и силен бизнес бранд. В Лидл България не вярваме във ефекта на „фойерверките“, ето защо всичко, което правим по отношение на работодателската марка, е не просто комуникация или ефективна кампания, а мащабна стратегия, насочена както към служителите, така и към външни аудитории, базирана на устойчиви партньорства и ясни цели.

Корпоративната ни култура и политики за управление на хора не поставят разделителна граница между личността и професионалиста. Холистичният подход осигурява от една страна инвестиции в развитието на професионални умения и развитие на таланти, а от друга – грижа за личността от профилактични и здравни услуги, през придобивки за важните в живота моменти, до специални обучителни формати, насърчаващи лични компетенции като критично мислене, асертивна комуникация, управление на стреса, медийна грамотност и др.

Тук идва и иновативността като отличимо предимство на работодателската марка. Програмата „Уменията на 21-ви век“, която разработихме в подкрепа на личните компетенции в служителите, се разгърна до видеокаст със същото име. Първото издание на видеокаста надхвърли 55 000 гледания само през първите 10 дни след официалния му старт, а дългосрочната ни цел е да предложим– експертни знания и полезна информация за всички, за които ученето през целия живот е ценност.

Защо Лидл България проявява интерес към професионалните кадри на катедра ,,МИО и бизнес“?

Защото вярваме, че можем да предоставим добри възможности за кариерен старт и развитие. Две от младежките ни програми са специално разработени за студенти и млади висшисти без опит. Стажантската осигурява възможност за работа през лятото по конкретен бизнес проект в стратегическите направления в компанията, а трейни програмата е бързата писта към ръководни позиции в направления като „Продажби“ и „Стоково снабдяване“.

Като международна компания и водеща търговска верига в Европа, имаме необходимия мащаб и структура, която предполага възможност за работа в различни бизнес направления, но винаги под знака на международните стандарти и практики, наред с програми и обмен на опит с колеги в Lidl страните, които са 31 по цял свят.

Участие на Радостина Генова в първото издание на „Employer Branding на международните компании в България: предизвикателства и добри практики“

Разкажете ни повече за възможностите за стаж в Lidl.

Преди броени дни стартира кампанията за подбор на участници в петото издание на стажантската програма. Отворени са позиции в отделите „Корпоративни комуникации“, „Администрация“, „Продажби“, „Логистика“, „Управление на стоки“, „Право и нормативно съответствие“, „Човешки ресурси“ и „Lidl Plus“, а проектите са повече от вълнуващи – „Стратегия за устойчиво развитие“, „Концепция perfect day“, „Анализ и оптимизиране на служителско преживяване в Lidl Plus“ са само част от примерите.

Стажантите работят два месеца (юли и август) по конкретен бизнес проект с подкрепата на ментор – опитен професионалист в компанията, а на финала на програмата – презентират своите резултати пред топ мениджмънта. Множество професионални обучения, специални събития, корпоративни и лични поводи превръщат стажантите в силна общност от таланти, чийто контакт продължава дълго след края на програмата и в рамките на алумни общност.

Подборът ще тече до 15 май, а програмата стартира на 1 юли. Всички позиции са достъпни на: jobs.lidl.bg.

Очакваме силните кандидатури на студентите от катедра „МИО и бизнес“!