Поредно успешно събитие на Алумни МИО

calendar 22 февруари, 2024

Конкуренцията за най-добрите професионални кадри в днешно време се превръща във все по-голямо предизвикателство. Всяка компания се опитва да предостави по-добри възможности за да може да прилече и задържи талантите. Поради актуалността на темата на  20.02.2024 г. Алумни асоциацията на ,,МИО“, съвместно  с катедра ,,МИО и бизнес“ проведоха събитието  „Employer Branding на международните компании в България: предизвикателства и добри практики“, на което беше обсъден този актуален бизнес проблем.

Аудиторията на събитието се състоеше от студентите 3 и 4 курс, сп. ,,Международни икономически отношения“.

Събитието беше официално открито от доц. д-р Васил Петков, ръководител катедра „МИО и бизнес“ и председател на Алумни асоциацията на специалност „МИО“, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика“ и доц. д-р Александър Христов, заместник-декан по качеството и международното сътрудничество на Факултета.

доц. д-р Светла Бонева, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Васил Петков и доц. д-р Александър Христов

Доц. д-р Васил Петков изброи част от дейностите на Алумни асоциацията на специалност „МИО“ – традиционен годишен бал, поне две събития на година, на които присъстват бивши възпитаници на специалността от различни компании, преподаватели и студенти, осигуряването на платени стажове, предоставянето на реални казуси от практиката, чието решаване се оценява от представители на бизнеса и други.

Доц. Петков благодари на Lidl Bulgaria, които осигуриха кетъринга на събитието.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров акцентира, че това е поредното събитие, което се организира с цел подпомагане кариерното развитие на студентите. „Всичко правим за студентите, нашият университет е много силен в сътрудничеството си с бизнеса, организираме бизнес академии, срещи с хора от практиката, стажове, менторски класове, партньорство с Алумни асоциацията, която наистина е много силна, всичко, за да подпомогнем нашите студенти да намерят своето мечтано място на пазара на труда“, каза проф. Димитров.

„Благодарим на Алумни асоциацията на специалност „МИО“ и на бившите възпитаниците на УНСС за организацията на тази дискусия, на доц. д-р Васил Петков, ръководител на Катедрата, доц. д-р Моника Моралийска, заместник-ръководител и ас. д-р Ивет Тилева, както и на всички преподаватели от катедрата за това изключително полезно мероприятие, на което нашите студенти ще се срещнат с водещи мениджъри и ПР специалисти“, каза деканът на факултет „Международна икономика и политика“ доц. д-р Светла Бонева.

В събитието участваха специалисти от различни сфери и представители на топ работодатели в България, които изложиха своето виждане за Employer Branding-a:

 • Максим Бехар, Главен изпълнителен директор и Председател на Управителния съвет на M3 Communications Group, Inc.
 • Енея ГеоргиеваРедактор в Forbes Bulgaria
 • Сава БобчевДиректор ,,Продажби“ в Mellifera JSC
 • Радостина ГеноваEmployer Branding Consultant в Lidl Bulgaria
 • Десислава МихайловаSenior Manager Customer-to-Cash Germany в Coca-Cola Europacific Partners
 • Йоанна ГеоргиеваManager Talent Acquisition and Employer Branding в  Coca-Cola Europacific Partners
 • Дамян Илиев, Finance Manager в Experian Bulgaria
 • Анелия Георгиева, Internal Communications and Brand Manager в Experian Bulgaria
 • Галена ЖерковаHR manager в Deloitte Bulgaria
 • Кремена Чобанова, Communications Manager, Cargotec
 • Нели МалаковаSenior Team Manager Talent Acquisition and Employer Branding в Cargill Bulgaria
 • Виктория ИвановаEmployer Branding Expert в Kaufland Bulgaria
 • Натали СпартанскаJunior Employer Branding Specialist в Kaufland Bulgariа

Доц. Христов открива първата сесия, като постави акцент върху важността на Еmployer Вranding-a в днешно време. В Сесия I участници в дискусията бяха Максим Бехар, Енея Георгиева и Сава Бобчев, които са възпитаници на специалност „МИО“.

Максим Бехар сподели, че през последните няколко години фокусът на ПР-а се измества върху Еmployer Вranding-a, защото в днешно време става все по-важно хората да бъдат щастливи на работното си място.  Само по този начин те могат да бъдат мотивирани в работата си. Бехар също акцентира на факта, че работодателите трябва да се адаптират към съвременните разбирания за работа, защото младите хора няма да се променят.

Енея Георгиева, която преди броени месеци получи дипломата си от специалност „МИО“, представи своето виждането по темата. Според нея вече голямата битка на бизнеса е за умове. За да бъде човек успешен, от първостепенна важност е да обича работата си. Според Енея Георгиева устойчивостта е нещо, върху което компаниите трябва да работят. Ако хората имат възможност да се развиват в една компания, те ще могат да се чувстват като в семейство и ще дават много повече от себе си.

Сава Бобчев, който е правнук на патрона на УНСС, също е завършил специалност „МИО“. Той е имал възможността да работи в големи международни компании в България, но вече предпочита работата в малки нишови фирми за биопродукти. Сава постави въпрос към студентите: Кои неща (освен заплащането) търсим в една компания? Според него важна причина да работиш някъде е фирмената кауза. Според Сава Бобчев employer branding-ът в българските и в международните компании не се различава значително.

Сесия I стартира с Радостина Генова от Lidl Bulgaria. Тя изрази виждането си, че Employer Branding-ът не е просто комуникация, а автентична корпоративна култура. Той не бива да поставя разделение между това да бъдеш професионалист и това да бъдеш личност. Радостина акцентира върху управлението на личността. Хората всекидневно влизат в различни роли – ролята на родител, на спортуващ човек, ролята на гражданин и др. Поради тази причина, добрите компании трябва да правят разликата между отделните роли и да развиват личности, а не само професионалисти.

Радостина цитира изследване, според което българинът има висок стремеж към развитие на своя интелект. Lidl Bulgaria има множество инициативи в тази насока: образователен видеокаст ,,Уменията на 21 век“; най-голямата социално отговорна инициатива на компанията ,,Ти и Lidl за нашето утре“; младежки програми, които целят да подпомагат професионалното развитие на младите хора. Студентите от „МИО“ могат да се възползват от възможностите за стажове, които компанията предоставя.

Сесията продължи с представителите на Experian Bulgaria – Дамян Илиев и Анелия Георгиева. В качеството си на Brand Manager Анелия сподели, че за да може да развива бранда тя спира и се заслушва в компанията. Щастието в Experian е много важен фактор, към който се стремят. Поради тази причина, компанията дава възможност на хората да се развиват. Това, което отличава бранда им са реално работещите практики, които дават свобода да учиш и да се развиваш.

Анелия съобщи още, че на 16.02.2024г. Дамян Илиев, който е един от най-отдадените посланици на специалност „МИО“, е получил наградата на b2b Media „Employer Brand Leader of the Year„. Най-важното послание към компаниите, което е отправил Дамян по време на наградите е ,,Обърнете внимание на университетите.

Дамян изрази своето мнение, че всеки един от нас е ходещ бранд. Той сподели, че гледа две 2 основни неща, когато търси работа – мисията на компанията и свободата. А Еxperian е компания, която дава свобода на всеки да имплементира идеите си.

Десислава Михайлова и Йоанна Георгиева представиха накратко дейността на  Coca-Cola Europacific Partners. Компанията не произвежда и бутилира продуктите, а извършва финансово-счетоводната дейност на Coca Cola. Акцентираха върху важността на бранда за компанията.

Десислава и Йоанна показаха на студентите новия офис на CCEP в Garitage Park, целта на който е да допринася за устойчивостта на бизнеса. Също обърнаха внимание, че сериозен фокус на компанията са младите таланти.

Стажантите в CCEP се възпозлват от всички облага на регулярните служители. Възможностите за развитие са големи – около 85% от стажантите остават в компанията. CCEP предоставя стажантски програми в различни отдели целогодишно, като на стажантите се дава възможност да минат през различни отдели.

Нели Малакова, представител на Cargill, презентира компанията пред студентите от „МИО“. Cargill е най-голямата семейна компания, която произвежда хранителни продукти в света. Тя сподели какво предизвикателство е да изградиш работодателска марка от един сравнително непознат бранд.

Стратегия на компанията на глобално ниво  за изграждане на работодателската марка започва през 2020 г. Employer Branding-ът е да разкажеш това, което преживяват хората, които работят в компания.  Cargill залага основно на brand ambassadors. Компанията идентифицира служители, които имат желание да бъдат посланици на марката в социалните мрежи. Служителите минават през обучения, за да могат пълноценно да комуникират работодателската марка. Нели представи впечатляващи статистики от Linkedin след като са започнали да използват посланици на бранда.

Кремена Чобанова имаше задачата да представи финландската култура на Cargotec. Компанията е екологично настроена и се опитва се да бъде социално отговорна по отношение на дейностите, които извършва.

Кремена сподели пред аудиторията каква голяма промяна предстои пред Cargotec. Работодателският им бранд е добре познат на студентите от „МИО“, но за фирмата предстои преструктуриране. Трите големи дивизии на Cargotec ще се обособят като отделни компании. Най-напред ще се отдели Kalmar, след това Hiab, а накрая MacGregor.

Най-важното в случая е, че и трите фирми ще запазят корпоративната култура на Cargotec. Кремена съобщи, че въпреки голямата промяна, която вече е започнала, в момента те имат отворени стажантски програми, от които студентите ни могат да се възползват. Също сподели, че възпитаниците на „МИО“, които са започнали работа и стаж в Cargotec през 2023 г. след съвместна инициатива с катедра ,,МИО и бизнес“ се представят на много добро ниво.

Виктория Иванова и Натали Спартанска запознаха студентите с професионалните възможности за развитие в Kaufland Bulgariа.

Виктория и Натали споделиха, че Kaufland основно популяризира компанията  в социалните мрежи и използват посланици на бранда. Основна черта на тяхната стратегия за развитие на работодателската марка е акцентът върху партньорствата с училища и университети.

Employer branding-ът е важна част от корпоративната политика, тъй като младите хора търсят повече от заплата. Как Kaufland привличат млади таланти?  Чрез програми за стар в кариерата. Тези програми предоставят разнообразни възможности за кариерно развитие. Една подобна инициатива, която фирмата реализира съвместно с УНСС, е „Кауфланд бизнес академия“, от която могат да се възползват всички студенти на университета.

Само преди 4 години Галена Жеркова се дипломира в специалност ,,Международни икономически отношения“ като отличен студент. Към днешна дата тя работи в Deloitte и на нея се падна задачата да представи компанията пред студентите.

Галена сподели как Deloitte привлича служители от поколението Z. Задържането на млади професионални кадри е предизвикателство, с което всяка компанияте се сблъсква. Поради тази причина, Deloitte се опитва да проявява максимална гъвкавост, като дава възможност на хората да са позиционирани в България и да работят за интернационалните офици на компанията.

Освен стандартните социални придобивки, които предоставя всеки employer brand, в Deloitte разполагат с психолог, който помага на младите хора, когато се чувстват объркани в конкретна ситуация или имат проблем от професионално естество. Галена разказа още, че благодарение на всичко това вижда как колегите ѝ се развиват и напомни, че не бива да забравяме нещо важно: подборът е двустранен процес.