Христо Попов с гост-лекция в УНСС

calendar 16 април, 2024

Христо Попов, който е възпитаник на катедра ,,МИО и бизнес“ , посети УНСС за да се срещне със студентите от специалност ,,МИО“. Преди години академичният път на Христо започва в специалност ,,Икономика на външната търговия“, която е първообразът на днешните ,,Международни икономически отношения“.

След завършването си не се е връщал в УНСС. С интерес се разходи по коридорите и сподели, че след толкова години се вълнува отново да се върне в университета.

Идването му предизвика интерес сред студенти и докторанти, не само от факултет ,,Международна икономиа и политика“, но и на представители на други университети и специалности, които присъстваха на срещата. Освен учащи, на срещата присъстваха преподаватели от различни катедри на УНСС и представители на административните звена на университета.

 

 Събитието откри доц. д-р Васил Петков, ръководител на катедра „МИО и бизнес“ и председател на Алумни асоциацията на специалност ,,МИО“. „Смятам, че тази лекция ще ви бъде изключително полезна, тъй като Христо Попов може да ви научи на много неща, но най-важното е, че животът предоставя всякакви възможности, включително и в България, които чакат да бъдат взети“. Доц. Петков обясни, че всички инициативи, свързани с организирането на открити лекции на катедра „МИО и бизнес“, са с цел студентите да повярват в себе си и да не се отказват да преследват мечтите си.

 

Ас. д-р Ивет Тилева от катедра „МИО и бизнес“ обяви, че накрая на лекцията ще има и награди за студентите, които зададат най-интересни въпроси на Христо Попов и го помоли да сподели какво е усещането отново след 35 години да влезе в сградата на УНСС. Христо споделя с вълнение, че всичко е същото, макар и променено, а усещането е сякаш никога не си е тръгвал.

 По време на срещата бяха дискутирани въпроси от залата, които вълнуват младите хора в момета. Сред дискутираните теми бяха: възможностите за развитие в България; навлизането на изкуствения интелект в бизнеса и образованието; как да подобримефективността на мозъка си при учене и работа; междукултурните различия при правене на бизнес; кои са най-добрите методи за подобряване на личностното си представяне и др.

 

 

 Христо споделя, че макар и богатия си опит в работата си в чужбина, България е място, в което можеш да постигнеш абсолютно всичко, което поискаш, стига да полагаш целенасочени усилия ежедневно. Дава пример с личния си график, който е изграден от рутинни дейности, които извършва всеки ден. Споделя, колко е важна физическата дейност за мозъчната активност.

„Ако някой каже, че не може да постигне целите си тук, че България му е крива, знайте, че не е прав. Да, сега нещата не са само хубави, има и лоши, както навсякъде, но не е както преди 30 години, 90-те години бяха наистина един кошмар. Не се заблуждавайте, че сега на друго място има нещо, което в България не може да се реализира“, започна своята лекция Христо Попов. Той засегна темата за реализиралите се българи по света, спечелилите международни конкурси, награди, номинации в различни области и предложи да се създаде „Алея на славата“ именно с имената на тези успешни българи.

 Безспорно темата за AI бе една от водещите. Според Христо изкуственият интелект ще наложи фундаментална промяна в образователната система. Разказва за стратегията на Харвард, който вече обмисля различни сценарии как да се справи с това предизвикателство.

Според Христо най-добрият урок е самият живот. „Вече  акцентът се премества върху прилагането на знанията в практиката, а не върху набиране на информация. Животът винаги ви дава правилните съвети, реалният живот е най-големият учител. Информацията, която се преподава много бързо остарява, затова  трябва да се преподават не знания, а умения“, каза той.

 

 В момента компанията на Христо Попов работи с клиенти в 35 държави и продава своя метод ,,Fast Track”, който помага за бизнес развитието на компаниите. Предстои му да води курс в Харвард, в който да преподава метода. Споделя, че би направил същото и в УНСС, но безвъзмездно, защото е в България.

„Светът е друг, училището е друго, бизнесът е друг, младите хора са други, всеки стои в социалните мрежи по 4 часа и половина на ден. За един ден вашият мозък получава повече информация, отколкото може да преработи и психически, и физиологически се претоварва. Вие сте бомбардирани от социалните медии и не може да се ориентирате кое е добро и кое лошо, кое е правилно и кое не е. И това е страшно. Мисля, че вашият живот е много по-труден от нашия, от този на предишните поколения“, каза Христо Попов.

На финала доц. Петков връчи на Христо Попов сертификат за практически принос към обучението на студентите от специалност ,,Международни икономически отношения“.

Двамата студенти, които спечелиха наградите, са от факултет ,,Международна икономика и политика“.

  • Антонина Тончева, 4 курс, специалност „МИО“ – индивидуална среща с Христо Попов и екипа на Fast Track
  • Златимир Райков, 4 курс, специалност ,,Политология“ – парична награда в размер на една семестриална такса

На финала Христо поиска да чуе от студентите кое е това нещо, което ще запомнят и ще си вземат от срещата – нещото, което считат за най-полезно за развитието им за в бъдеще. Събитието приключи с много вълнение, усмивки и благодарност за мотивираща среща.